Parin viikon kuluttua Lilja ja Oliver olivat tottuneet elämään pariskuntana saman katon alla. He viettivät silti mieluusti aikaa myös kaupungilla näyttäen onnensa myös muille. Nyt he olivat sopineet näkevänsä töiden jälkeen kaupungin uimalassa. Lilja oli saapunut paikalle ennen Oliveria, ja käveli nyt miesystäväänsä vastaan onnellinen hymy huulillaan. He olivat niin keskittyneitä toisiinsa, etteivät huomanneet taaempana lymyilevää miestä, joka puhui puhelimeensa.

Pian he olivat vaihtaneet uimapukuihin ja siirtyneet rantatuoleihin istumaan. Pari nautti päivän viimeisistä auringonsäteistä kertoen, mitä työpäivän aikana oli tapahtunut.

Liljalla oli tosin vaikeuksia keskittyä heidän keskusteluunsa. Hän vain katseli altaassa uivia ihmisiä, miettien, miten kertoisi suuret uutiset Oliverille. Hän oli varma Oliverin pitävän uutisista, mutta tällaiset uutiset piti kertoa tietyllä tavalla, koska sen hetken kumpikin muistaisi lopun ikäänsä.

Viimein heidän ollessa jo lähdössä, Lilja rohkaisi mielensä, katsoi hymyillen Oliveriin, ja kertoi olevansa raskaana. Oliver katsoi Liljaa hetken, ja kysyi varmistaen ymmärtäneensä asian, tuleeko heille vauva.

Liljan nyökätessä Oliverkin puhkesi hymyyn onnitellen tulevaa äitiä.

Oliver halasi Liljaa onnellisempana kuin koskaan. Nyt hänellä tosin olisi yksi velvollisuus hoidettavana lähipäivinä, sillä Oliver halusi naimisiin ennen vauvan syntymää. Heidän parisuhteensa oli juuri hypännyt kunnon harppauksen eteenpäin, mutta se ei kumpaakaan haitannut. He olivat todella umpirakastuneita toisiinsa.

Liljan ja Oliverin päästyä kotiin, heitä odotti juhlat. Oscarin teinivuodet olivat ohitse, ja hänen oli aika viettää syntymäpäiviä. Vielä iloisemmaksi tunnelman teki vauvauutiset, jotka oli juuri äsken kerrottu koko perheelle.

Kasvettuaan Oscar muistutti yhä enemmän isäänsä nuorena. Hän ilmoitti kakkua syödessään muuttavansa omaan kotiin vielä samana iltana. Oscar oli ollut vielä hetki sitten kahden vaiheilla muuttaisiko vielä vai ei, mutta vauvauutiset saivat hänet päättämään. Vauva tarvitsisi tilaa, joten hänen oli parempi muuttaa omilleen nyt, jotta lastenhuone valmistuu hyvissä ajoin ennen vauvan syntymää.

Juhlien jälkeen Oscar pakkasi vähän omaisuutensa, ja lähti matkaan. Hänellä oli keskustassa asunto valmiina, mihin hän muutti tyttöystävänsä kanssa asumaan.

Seuraavana aamuna Lilja heräsi perhosia vatsassaan. Oliverilla oli hänelle yllätys, jonka hän paljastaisi kaupungin hienoimmassa ravintolassa. Lilja osasi jo aavistaa, mitä tuleman piti, mutta koko päivän hän siivoili taloa osaamatta olla paikoillaan hetkeäkään.

Viimein sovittu kellonaika läheni, ja Lilja käveli autolleen. Hän olisi halunnut laittaa päälleen jotain kaunista illan kunniaksi, mutta hänelle ei mahtunut enää yksikään hänen juhlamekoistaan raskauden vuoksi.

Autoaan hän sentään vielä pystyi ajamaan ongelmitta. Liljalla oli jo pieniä vaikeuksia kävellä ison mahansa kanssa ja siksi hänestä olikin mukava kulkea vähänkin pidemmät matkat autolla.

Lilja oli hieman etuajassa, ja istuutui ravintolan ulkopuolella olevan pöydän ääreen. Hän mietti mielessään, miten tämän illan tapahtumat etenisivät. Ihmisiä kulki hänen ohitseen, mutta Oliveria ei näkynyt.

Lilja oli odottanut jo puoli tuntia turhaan. Yleensä Oliver oli täsmällinen, tai vähintään ilmoitti myöhästyvänsä.

Viimein Lilja kyllästyi odottamaan. Hänen oli pakko lähteä kotiin hyvin pian, koska raskaus väsytti hänet nopeasti.

Lilja päätti ennen lähtöään vielä soittaa Oliverille. Oliver olisi itse soittanut hänelle, jos jotain olisi tapahtunut, mutta jos Oliver olisi unohtanut, hän saisi kuulla kunniansa!

Lilja nosti puhelimen korvalleen ja odotti Oliverin vastaavan. Toisesta päästä kuului kuitenkin pelkkää tuuttausta, vaikka Lilja kuinka kauan odotti.

Liljan oli ollut pakko lähteä kotiin, kun Oliver ei ollut vastannut edes puhelimeen. Hän ihmetteli, missä hänen miesystävänsä oikein oli, muttei päästänyt mielikuvitustaan valloilleen. Hän ei halunnut panikoida, jottei vauva vaan syntyisi sen vuoksi etuajassa.

Lilja ei halunnut kävellä turhaan ympäri taloa, joten hän päätti mennä kysymään suoraan Ciralta, oliko Oliver kotona.

Cira katsoi onnellisena hänen luokseen kävelevää tyttöä, ja tämän mahassa kasvavaa lapsenlasta. Liljan alkaessa kertoa, että Oliver ei ollut tullut tapaamiseen, eikä vastannut puhelimeen, tunne vaihtui kuitenkin äkkiä päinvastaiseksi.

Hetken aikaa Cira tuijotti Liljaa järkyttyneenä. Oliver oli kertonut hänelle aamulla, että aikoi kosia Liljaa tänään ravintolassa. Hänen poikansa ei varmasti olisi jättänyt menemättä vapaaehtoisesti. Ei kai vain...

Liljan pelästynyt katse herätti Ciran ajatuksistaan. Cira ei halunnut järkyttää Liljaa raskauden tässä vaiheessa, varsinkaan, kun tyttö ei tiennyt heidän perheestään mitään. Cira pakotti pienen hymyn huulilleen, ja vakuutti Liljalle tämän olevan vain jokin väärinkäsitys.

Cira oli patistanut Liljan nukkumaan, jotta hän saisi rauhassa selvittää asiaa. Hänen puhelinsoittonsa Oliverille ei kuitenkaan tuottanut sen parempaa tulosta, kuin Liljankaan soittoyritys.

Cira kysyi Mirolta hieman paniikkia äänessään, tiesikö hän, missä Oliver oli. Miro oli pahoillaan joutuessaan vastaamaan kieltävästi.

Miro nousi sohvalta huolestuneen näköisenä ylös, ja otti Ciran käsistä kiinni katsoen lempeästi vanhuuden kuihduttamaa vaimoaan.

Mies lohdutti, että Oliver oli jo aikuinen ja pitäisi kyllä huolen itsestään. Olisi parempi nukkua yön yli ja katsoa olisiko hän aamulla palannut kotiin.

 

Cira päätti totella miestään, ja meni nukkumaan. Koko yön hän näki painajaisia sieppauksestaan heräillen vähän väliä.

 

Aamulla Cira heräsi, ja huomasi nukkuneensa jopa Miroa kauemmin. Yhtäkkiä hän muisti eilisen tapahtumat, ja hänen sydämensä jätti yhden lyönnin väliin. Hän todella toivoi löytävänsä poikansa nukkumasta Liljan viereltä...

Ciran astuessa huoneeseen Oliverin puoli sängystä oli kuitenkin koskematon. Cira tunsi, kuinka kyyneleet tekivät tuloaan, ja päätti poistua huoneesta, jottei Lilja heräisi.

 

Hän juoksi kylpyhuoneeseen suihkuun ennen kuin kukaan huomaisi hänen itkevän.

 

Cira oli aina halunnut olla vahva muiden edessä, mutta tämä oli jo liikaa. Jos Oliver todella joutuisi käymään läpi saman kuin hän... Kuinka paljon se kaikki olikaan muuttanut hänen elämäänsä ja suhtautumistaan toisiin ihmisiin. Jos Oliver edes pääsisi hengissä kotiin...

 

Lilja oli herännyt Ciran rynnätessä huoneesta ulos. Hän ei enää tiennyt, mitä tehdä. Cira oli edellisenä päivänä näyttänyt niin järkyttyneeltä vain siksi, ettei Oliver vastannut puhelimeen, ja nyt hän oli juossut itkien pois huoneesta. Tällä perheellä oli jotain salattavaa, eikä Lilja tiennyt, olisiko hänen pitänyt paeta talosta vähin äänin, pelätä Oliverin puolesta, lähteä etsimään tätä, vai kenties soittaa poliisille.

 

Samaan aikaan Miro teki omia etsintöjään. Hän oli löytänyt tietokoneelta pienennetyn nettisivun, ja avasi sen ihmetellen. Oliver oli jättänyt sivun auki ajatellessaan, ettei hänen vanhempansa edes huomaisi sitä.

 

Miron kasvojen eteen ruudulle aukesi nimilista. Hetken katseltuaan tuota outoa listaa, hän löysi Oliverin nimen sisäänotettavien joukosta... Hänen tutkimuksensa päättyi kuitenkin tuskaiseen huutoon olohuoneesta.

 

Liljan synnytys oli juuri käynnistynyt! Lilja ei edelleenkään tiennyt, mitä tehdä, mutta Cira oli onneksi tulossa huoneeseen viedäkseen Liljan sairaalaan.

Lilja vaati saada ajaa, koska hän tiesi, missä mielentilassa Cira oli. Vaikka hänellä itsellään oli synnytys edessä, hän päätteli olevansa itse turvallisempi kuski.

Cira jäi sairaalan ulkopuolelle odottamaan Liljan pyynnöstä. Lilja ei tiennyt tällä hetkellä, voisiko edes luottaa Ciraan, joten hän meni mieluummin yksin sisään.

Auringon alkaessa jo laskemaan Lilja käveli sairaalasta ulos pieni vihreä tyttövauva mukanaan. Vauvan nimeksi hän antoi Saga.

 

Liljan hämmästykseksi Cira oli odottamassa häntä edelleen ulkona, kun hän tuli sairaalasta ulos. Cira näytti jopa rauhallisemmalta kuin ennen vauvan syntymää.

Kotiin Lilja suostui menemään taksin kyydillä, auton jäädessä yöksi sairaalan parkkipaikalle. Hän oli liian väsynyt ajaakseen, eikä halunnut myöskään Ciran ajavan.

Kotona Lilja sai olla koko illan rauhassa vauvan kanssa. Miro jatkoi tutkimuksiaan tietokoneella, ja Cira oli nukahtanut sohvalle uupuneena.

 

Liljasta oli mukavaa, kun vauva peri Oliverin ihonvärin, koska aina katsoessaan vauvaa, hän muisti Oliverin. Seuraavana päivänä hänen olisi pakko kysyä, mitä tämä kaikki oikein tarkoitti. Lilja halusi todella jäädä tänne ja auttaa löytämään miehensä, missä hän sitten olikaan.

*     *     *

 

Kaupungin laidalla vanha auto lipui hiljaa pitkin autioita katuja. Se oli tarkoituksella lähtenyt matkaan vasta aamuyöllä, kun kaikki vielä nukkuivat. Sen matka vei kohti autioita suo-alueita, mutta kuljettaja ajoi joka yö samaa reittiä, joten hänen ei tarvinnut pelätä eksyvänsä.

 

Hieman ennen aamun sarastusta auto saapui määränpäähänsä...